Det som gjør Havnnes ekstra spesielt er at det ikke er et museum, men en levende og aktiv del av lokalsamfunnet. Lokalbefolkningen handler i butikken, barn leker langs kaiene, og du kan observere fiskeaktiviteter og logistikk med gaffeltrucker og fiskebåter. Dette gir deg en autentisk opplevelse av det kystnære livet.

Historien om de verneverdige bygningene på Havnnes under andre verdenskrig er preget av mystikk. Til tross for familiens ivrige forsøk og brev til tyske myndigheter, har de aldri klart å finne ut hvem som sto bak beskyttelsen av bygningene og sørget for at de ikke ble brent høsten 1944.

Et viktig spor i denne historien er en plakat som ble funnet hengende på veggen av Johannes Giæver, faren til Einar Giæver, da han kom tilbake etter krigen i mai 1945. Plakaten var på tysk og hadde en oversatt tekst som sa: "Kulturelt verdifullt. Skal derfor ikke ødelegges." Dessverre har deler av teksten falmet over tid, og i dag er det kun synlig: "Daher nicht zerstören," som betyr "derfor ikke ødelegges."

 

Annie Giæver var en dedikert og lidenskapelig fotograf, og hun dokumenterte dagliglivet, kulturen og landskapet i Nord-Troms gjennom sine bilder. I en tid da fotografering ikke var like vanlig som i dag, har hennes fotografier blitt en verdifull kilde til historisk informasjon og en viktig del av kulturarven i området.

I tillegg til sin karriere som telegrafist og fotograf var Annie også engasjert i humanitært arbeid. Som reisesekretær for Norges Røde Kors i Finnmark bidro hun til å organisere og støtte viktige helsetjenester og hjelpearbeid i regionen. Hun var også involvert i driften av hospitalskipet Viking, som ga nødvendig medisinsk hjelp til kystbefolkningen i Nordland og Finnmark. Annie Giæver etterlot seg et betydelig fotografisk arv, og hennes bilder er nå utstilt på Havnnes.

Les mer om Havnnes på dere egen nettside 

Foto:Anne Brit Lystrup